Jezus komt spoedig
Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven. Niemand komt tot de Vader dan door Mij.


 

 

Help mee het Evangelie te verspreiden

Klik hier om mee te doen

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer dan op mijn Telegram-kanaal.
De Bijbel vertelt het verleden, het heden en de toekomst
Help mee om het Evangelie te verspreiden. Klik hier om te abonneren op mijn YouTube-kanaal.
Help mee om het Evangelie te verspreiden. Klik hier om te abonneren op mijn Vimeo-kanaal.


Profetisch nieuws


Terug naar overzicht

13-04-2021

De 'schaduwoorlog' tussen Israël en Iran

Beste lezers,

Vandaag een profetisch nieuwsartikel over de aanhoudende spanningen tussen Israël en Iran. Is er sprake van een ‘schaduwoorlog’? Laten we eens kijken naar de verschillende nieuwsberichten van de afgelopen dagen.

Optimisme na eerste (indirecte) gesprekken tussen VS en Iran over kernakkoord (06-04-2021)
Iran heeft zich positief uitgelaten over de eerste, indirecte gesprekken met de vertegenwoordiger van de regering-Biden. Dit had als doel het kernakkoord uit 2015 nieuw leven in te blazen. President Bidens voorganger, Donald Trump, zegde het akkoord drie jaar geleden op. Ook de VS klonken tamelijk positief.

Onder het akkoord dat Iran in 2015 sloot met de Verenigde Staten, China, Rusland, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en de Europese Unie, beloofde het zijn nucleaire programma drastisch te beperken als garantie dat het geen kernwapens zou ontwikkelen. Maar president Trump trok de Verenigde Staten in 2018 terug uit het akkoord, volgens hem de ‘slechtste deal die de VS ooit hebben gesloten’. Om Iran onder druk te zetten kondigde hij zware economische sancties tegen het land af.

Als reactie daarop voerde Iran de verrijking van uranium weer op, ver boven de afgesproken limieten uit het atoomakkoord. Het startte weer een groot aantal centrifuges op die gebruikt worden voor het verrijken van uranium en kondigde aan dat ook het niveau van verrijking omhoog zou gaan tot 20 procent zuiverheid, wat geldt als de ondergrens voor het vervaardigen van kernwapens (1).

Nieuwe zet in ‘schaduwoorlog’, Israël saboteert Iraans vrachtschip (07-04-2021)
Een Iraans vrachtschip dat door de Revolutionaire Garde zou worden gebruikt in de Rode Zee, is beschadigd geraakt bij een Israëlische aanval. Israël heeft de VS dinsdag laten weten dat het verantwoordelijk was voor de sabotage-actie.

Dit heeft een Amerikaanse functionaris bevestigd aan de New York Times. De aanval met een mijn zou deel uitmaken van de ‘schaduwoorlog’ die Israël sinds 2019 voert tegen Iraanse vrachtschepen en olietankers. Iran heeft als vergelding de afgelopen tijd diverse keren Israëlische vrachtschepen aangevallen.

De Israëlische sabotage-actie kwam op de dag dat de VS en Iran indirecte besprekingen begonnen in Wenen om het internationale atoomakkoord weer nieuw leven in te blazen. Israël was faliekant tegen deze overeenkomst die moest voorkomen dat Iran een kernmacht zou worden. President Trump trok de VS in 2018 terug uit deze nucleaire deal.

Israël heeft de VS laten weten, aldus de Amerikaanse functionaris tegen de New York Times, dat de sabotage van de Saviz een vergelding was voor eerdere Iraanse aanvallen op Israëlische vrachtschepen (2).

Iran beschuldigt Israël van sabotage nucleaire installatie en zweert wraak (11-04-2021)
Het incident in de belangrijke Iraanse nucleaire installatie in Natanz gisterochtend (zondag) zou gaan om een aanval van Israël. Volgens functionarissen van de Amerikaanse en Israëlische inlichtingendiensten is de schade aan de nucleaire installatie zo groot dat het zeker negen maanden kan duren voordat de uraniumproductie weer hersteld is, schrijft The New York Times.

Twee anonieme functionarissen zeggen tegen de Amerikaanse krant dat de schade is veroorzaakt door ‘een grote explosie die de interne energiesystemen compleet heeft verwoest’. De energiesystemen zijn bedoeld om de ondergrondse centrifuges aan te voeren die uranium verrijken.

Israëlische media berichten op basis van anonieme bronnen dat inlichtingendienst Mossad de installatie in Natanz heeft gesaboteerd. De Israëlische autoriteiten hebben dat niet bevestigd, maar Iran twijfelt er niet aan dat Jeruzalem achter het incident zit. De Iraanse autoriteiten hebben wraak gezworen, bericht de staatstelevisie.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif wees vandaag met een beschuldigende vinger naar de ‘zionisten’, waarmee hij doelde op de Israëliërs. Die wilden volgens de minister ‘wraak nemen’ omdat zijn land vooruitgang heeft geboekt bij pogingen internationale sancties van tafel te krijgen (3).

Israël zegt dat het nauw met de VS zal samenwerken bij elke nieuwe nucleaire deal met Iran (11-04-2021)
Israël zal met Washington samenwerken om ervoor te zorgen dat elke "nieuwe overeenkomst" over het nucleaire programma van Iran de regionale veiligheid waarborgt, zei minister van Defensie Benny Gantz zondag tegen zijn Amerikaanse tegenhanger Lloyd Austin.

De opmerkingen kwamen toen Austin de eerste Amerikaanse reis op hoog niveau naar Israël maakte sinds de besprekingen werden hervat over het nieuw leven inblazen van het nucleaire akkoord van 2015 met Iran, waar de Joodse staat fel tegen was.

Gantz zei "we zullen nauw samenwerken met onze Amerikaanse bondgenoten om ervoor te zorgen dat elke nieuwe overeenkomst met Iran de vitale belangen van de wereld en de Verenigde Staten zal veiligstellen, een gevaarlijke wapenwedloop in onze regio zal voorkomen en de staat Israël zal beschermen".

Austin, de gezant op het hoogste niveau van de regering van president Joe Biden die tot nu toe bondgenoot Israël heeft bezocht, zei dat Washington met Israël zou samenwerken "om gedeelde veiligheidsbelangen en -prioriteiten te bevorderen".

Austin benadrukte Amerika's "ijzersterke" band met Israël en zei dat de VS "nauw overleg zullen voortzetten om de kwalitatieve militaire voorsprong van Israël te verzekeren en de veiligheid van Israël te versterken".

Het bezoek van Austin kwam slechts enkele dagen nadat de VS zeiden dat het "zeer serieuze" ideeën had aangedragen om het gehinderde nucleaire akkoord tussen Teheran en de wereldmachten nieuw leven in te blazen, dat in 2018 door de voormalige president Donald Trump werd verlaten.

Dat land heeft er eerder geen geheim van gemaakt dat het niet achter de plannen staat van de Amerikaanse president Joe Biden om het nucleaire verdrag nieuw leven in te blazen (4).

Wat betekent dit op het gebied van Bijbelprofetie?

De Verenigde Staten heeft een cruciale rol
Als de regering-Biden het kernakkoord uit 2015 nieuw leven inblaast, heeft Netanyahu zijn woord gegeven om Iran aan te vallen. In mijn artikel ‘Hoogoplopende spanningen tussen Israël en Iran’ hebben we hierover meer kunnen lezen. Ik citeer uit dit artikel: “Voorlopig zal een traditioneel risicomijdende Netanyahu gretig zijn om een uitbarsting met president Joe Biden over Iran te vermijden. Netanyahu zal waarschijnlijk niet in de nabije toekomst aanvallen, maar als de Amerikaanse regering geen manier kan vinden om het nucleaire programma van Iran in te perken, is een Israëlische aanval op de nucleaire sites van Iran slechts een kwestie van tijd.”

Daarentegen hebben we net gelezen dat Iran zich positief heeft uitgelaten over de eerste, indirecte gesprekken met de vertegenwoordiger van de regering-Biden. En ja hoor, dit gesprek ging over het kernakkoord uit 2015. Mijns inziens is dit de reden van de aanval van Israël, want Netanyahu heeft in het verleden niet geaarzeld om te zeggen dat hij nucleaire sites zou aanvallen als de Verenigde Staten zouden terugkeren naar de deal uit 2015. Was de aanval van 11 april een waarschuwing van Israël?

Verder heb ik afgelopen 20 januari de hele inauguratie speech van Joe Biden bekeken. Hierbij viel mij het volgende op, hij zei namelijk: “We will repair our alliances, and engage with the world once again. Not to meet yesterday's challenges but today's and tomorrow's challenges.” (5) We zullen onze allianties herstellen, dat klinkt als het aangaan van een nieuw bondgenootschap. Zouden de Verenigde Staten en Iran weer zakenpartners kunnen worden? Ik sluit het in ieder geval niet uit, want Joe Biden is niet zo pro-Israël als zijn voorganger.

Het komt erop neer dat de Verenigde Staten voor een cruciale keuze staat. Wat gaat de regering-Biden doen? Gaat Washington het kernakkoord uit 2015 nieuw leven inblazen? Eén ding weet ik wel zeker, als dit gebeurt, breekt er een oorlog uit. Mijns inziens is er een onvervulde profetie over Iran (Jer. 49: 34-39). In mijn artikel ‘Hoogoplopende spanningen tussen Israël en Iran’ heb ik hierover in het kort geschreven.

Maar wat er ook gebeurt, de Heere heeft een verbond met Abraham, Izak en Jakob. Dit is het verbond wat zal standhouden. De vijanden van Israël kunnen maar beter de Bijbel lezen, want Mozes schrijft namelijk: “Toen hoorde God hun gekerm, en God dacht aan Zijn verbond met Abraham, met Izak en met Jakob (Ex. 2:24).”

Wat een tijd om te leven
Het is werkelijk ongelofelijk wat er allemaal in de wereld speelt. In mijn artikel ‘Rusland en Oekraïne zorgen voor wereldwijde oorlogsspanningen’ heb ik geschreven over de beginnende oorlog tussen deze twee landen. Mijns inziens kan dit conflict leiden tot de oorlog uit Ezechiël 38.

In het artikel over Rusland en Oekraïne hebben we gelezen dat Iran een rol speelt in Ezechiël 38, waardoor ik de timing van deze ‘schaduwoorlog’ erg opmerkelijk vind. Zou het zo kunnen zijn, dat alle conflicten gaan leiden tot de oorlog uit Ezechiël 38? Ik sluit ook dit niet uit, want de weeën worden alleen maar heftiger. Kijk maar eens naar de wereld van het afgelopen jaar, want niks is teruggegaan naar hoe het was, maar de wereld is wel geworden wat het nooit is geweest. Dit is precies wat de Bijbel ons verteld, want we staan vlak voor het laatste zevenjarige koninkrijk. Ook wel de grote verdrukking genoemd. Mijns inziens maakt de gemeente de oorlog uit Ezechiël 38 niet mee, want ik geloof dat dit na de opname zal geschieden. Hoe dichtbij is de opname als we al deze landen met elkaar in conflict zien gaan? Daarnaast bestaat Israël dit jaar 73 jaar. In mijn video ‘De dagen van Noach zijn gekomen’ kunt u meer horen over de wonderbaarlijke geboorte van 73 jaar geleden. Deze generatie zal namelijk Jezus Zijn wederkomst meemaken.

Al met al heb ik vandaag veel vragen gesteld, omdat sommige situaties potentiële gevolgen kunnen hebben. Daarnaast wilde ik wel vertellen over de toekomstige oorlog tussen Israël en Iran, want dit staat namelijk vast, omdat de Bijbel dit ons vertelt. Hieronder wil ik graag afsluiten met de eenvoud van het Evangelie, want onze redding is namelijk erg simpel. Verder geeft Johannes een zeer belangrijke aanvulling op onze redding. Ik citeer: “Jezus antwoordde en zei tegen hem: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Als iemand niet opnieuw geboren wordt, kan hij het Koninkrijk van God niet zien (Joh. 3:3).”

Onze redding
In 1 Korinthe 15: 1-4 vertelt Paulus ons het Evangelie. Ik citeer: “Verder maak ik u bekend, broeders, het Evangelie, dat ik u verkondigd heb, dat u ook aangenomen hebt, waarin u ook staat, waardoor u ook zalig wordt, als u eraan vasthoudt zoals ik het u verkondigd heb, tenzij dat u tevergeefs geloofd hebt. Want ik heb u ten eerste overgeleverd wat ik ook ontvangen heb, dat Christus gestorven is voor onze zonden, overeenkomstig de Schriften, en dat Hij begraven is, en dat Hij opgewekt is op de derde dag, overeenkomstig de Schriften.”

Verder zegt Paulus in Romeinen 10: 9-10: “Als u met uw mond de Heere Jezus belijdt en met uw hart gelooft dat God Hem uit de doden heeft opgewekt, zult u zalig worden. Want met het hart gelooft men tot gerechtigheid en met de mond belijdt men tot zaligheid.”

Daarnaast zegt Paulus in Efeze 1: 13-14: “In Hem bent ook u, nadat u het Woord van de waarheid, namelijk het Evangelie van uw zaligheid, gehoord hebt; in Hem bent u ook, toen u tot geloof kwam, verzegeld met de Heilige Geest van de belofte, Die het onderpand is van onze erfenis, tot de verlossing die ons ten deel viel, tot lof van Zijn heerlijkheid.” Gefeliciteerd, nu bent u een medeburger van de hemel geworden. Paulus vertelt ons hierover: “Ons burgerschap is echter in de hemelen, waaruit wij ook de Zaligmaker verwachten, namelijk de Heere Jezus Christus (Filipp. 3:20).”

Vervolgens zegt Paulus in Efeze 4:30: “En bedroef de Heilige Geest van God niet, door Wie u verzegeld bent tot de dag van de verlossing.” Zoals u kunt lezen, zijn we verzegeld tot de dag dat Hij ons komt halen. Hij houdt ons in Zijn handpalm, want Hij is onze goede Herder! Weer Paulus die dit bevestigt en zegt: “Ik vertrouw erop dat Hij Die in u een goed werk begonnen is, dat voltooien zal tot op de dag van Jezus Christus (Filipp. 1:6).”

Als laatste wil ik afsluiten met Romeinen 3:10. Ik citeer: “Zoals geschreven staat: Er is niemand rechtvaardig, ook niet één.” Het is belangrijk om te beseffen dat we allemaal zondig zijn, maar het goede nieuws is dat Jezus de zonden van de wereld heeft gedragen aan het kruis (1 Joh. 2:2). Wilt u Jezus Zijn liefde leren kennen, vraag dan of u Zijn kind mag worden. Lukas schrijft ons namelijk: “En het zal zo zijn dat ieder die de Naam van de Heere zal aanroepen, zalig zal worden (Hand. 2:21).” Hallelujah.

Kenneth

Bronnen
De Volkskrant (1)
De Volkskrant (2)
Algemeen Dagblad (3)
France 24 (4)
BBC News (5)Terug naar overzicht 
 
 
 
Map
Info